29 aprill 2008

Milleks mulle diktofon?

Sel kuul on kaks Arvutimaailma lugu poolpanges olnud, sest ühel hetkel (tegelt siiski kahel erineval hetkel) teatasid autorid: intervjuu salvestus läks pekki, midagi ei kuule mida me rääkisime.

Njaaa.... meenuvad õudsad hetked, kui raadios sai kasutatud sellist jäledalt ebastabiilset helikandjat nagu MiniDisc. Meenuvad ka kolleegid ajalehest, kes suuremaid või väiksemaid kassette kasutavaid diktofone lauatelefonide külge ühendasid ja pärast üritasid midagigi aru saada mis lindile jäi. Salvestuskvaliteet oli umbes selline, millega CSI tüübid tegelevad, kui lint on käinud läbi hakklihamasinast, elanud üle maavärina ja lennukatastroofi.

Mul pole kunagi diktofoni olnud, välja arvatud mobiiltelefonis sisalduv, mida mõnel harval juhul olen isegi kasutanud. Näiteks kui kuulen autos mõnda uut laulu ja on vaja jupp "meelde jätta", et hiljem sõnade järgi laul üles otsida.

Ah et kuidas ma siis intervjuusid salvestan? Sülearvuti ja Audacityga. Mul on ühest vanast sõbrapäevakampaaniast veel Skype'i "peakomplekte", mis tegelikult on juhe koos kahe jubinaga, ühes mikrofon, teises kõrvaklapp ning üks paarikümnekroonine mikrofon, mis on lihtsalt juhe koos näpuotsa suuruse mikriga. Mõne sellise mikri kasutamine kõrvaldab läpaka müra ja salvestuskvaliteet on suurepärane.

Lisaks näen jutu ajal, kas kõik "kellad" löövad, st indikaatorid näitavad signaali ja kas ekraanile joonistub juttu iseloomustav graafik. Hilisema navigeerimise huvides löön vahepeal sõrmega nipsu, tekitades nii kergesti märgatava markeri, kust pärast vajalik mõte üles leida.

Kui on pikem intervjuu ja istun laua taga, siis on teises aknas lahti mõni tekstitöötlusprogramm, kuhu kirjutan kellaajad millal millestki juttu oli - jällegi, pärast lihtsam navigeerida.

Mis kõige imelikum - kui kuskil sellise lahendusega salvestama hakkan, tehakse suuri silmi. Tavaliselt järgneb ka küsimus, et kas ekraanile ilmub kohe tekst ja hiljem polegi vaja käsitsi räägitut ringi kirjutada. :) Eks ikka on. Isegi kui tarkvara suudaks heli ise tekstiks pöörata, siis sellise kõnekeele toimetamine oleks hirmus piin. Küll on aga arvutis mugavam korraga teksti sisestada ja helifaili käitada. Ei pea käsi klaviatuurilt tõstma. Play/Stop on mul näiteks Shift+Space.

Aga milleks kaasas tassida diktofoni, mille salvestusmaht on kindlasti piiratum kui sülarvutil, mille jaoks tuleb eraldi muretseda patareisid, võibolla isegi kassette ning hilisem kasutamine on ebamugavam? Ei tea. Nii võiks ju ka taskukalkulaatorit kaasas kanda :)

7 kommentaari:

TD ütles ...

Geniaalne idee tegelikult :D

Elver ütles ...

Einoh, töötava sülearvuti eksisteerimise korral see idee täitsa töötaks :)

Anneli ütles ...

Väike täiendus - kaasaegne diktofon on paaaaalju väiksem kui sülearvuti. Seega kergem kaasas kanda, kui majast välja minek. Ja oma väiksuse tõttu häirib see pikema intervjuu korral ka intervjueeritavat vähem, kuna intervjueeritav unustab vestluse käigus ta mõnikord äragi. Pakkuge parem programme, mis diktofonile võetu pärast eesti keeles arvutisse võtaksid ise.... Selle toimetamine on küll jube töö, aga mitte nii jube, kui lindist maha kirjutamine.

Nõgene ütles ...

Loomulikult on diktofon väiksem. Loomulikult leiab näiteid, kus sülearvutiga majandamine on äärmiselt ebameeldiv. Aga tihti siis tehakse neid intervjuusid võrke sisse lappavate kalameestega või ratsamatkal osalejatega?

Majast välja minekut ilma sülearvutiga ei kujuta aga ettegi :)
Seda pole küll kohanud, et sülearvuti olemasolu kellegi suu lukku paneks.
Programmisoovitust ei saa anda, kuna sellist pole olemas.
http://wiki.e-tervis.ee/wiki/index.php/K%C3%B5netuvastus

Elver ütles ...

Vabas looduses kõlbab näiteks tablett-tüüpi sülearvuti mille saab kokku panna nõnda, et puutetundlik ekraan väljaspool. Paned nööriga kaela, mikrofoni külge ja käid ringi nagu kunagised sovjetireporterid oma pirakate lintmakkidega.

Nõgene ütles ...

No kui meenutada seda tehnikat, mida kunagi isegi sai Eesti Raadios kasutatud, siis on kahekilone sülearvuti puhas rõõm :)

Anonüümne ütles ...

Et ei kujuta ette majast välja minemist ilma läpakata???!!! Miks, kui sul on diktofon kotis. Võtab nagu märksa vähem ruumi. Et tehakse su läpaka pealse suuri silmi. Loomulikult. Ma ka teeksin, kui sa tuled ja hakakd mässama: arvuti käivitamine märksa aeglasem, programmi käivitamine, siis mikrofon kuhugi sättida, siis jääb se arvuti kuskil ette, siis võib tal paterei tühjaks saada ja sa jälle mässad, et talle elektrit saada võõras ruumis. Milleks see kõik!?
Mitte et ma ise seda kõike teinud ei olks. Olen küll - sellepärast ei saagi aru selle eelisest

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee