12 november 2007

Sotsiaalsed võrgustikud ja privaatsus

Arvutikaitse kirjutab: Sotsiaalsed võrgustikud ja privaatsus. See on teema, mida tasub inimestele korrutada.

Käisin hiljuti oma vanas koolis keskkoolikutele esinemas ja rõhusin muuhulgas ka sellele. Tõin näiteid ja küsisin, kuidas meeldiks, kui näiteks nende õpetajate noorusest selliseid asju netist vaadata võiks.

Interneti arhiveerumine oli uudiseks ja nõudlikult paluti korrata aadressi, kus seda imet näha saaks. Esimesed netirõõme nautinud inimesed on juba vastutustundetust east väljas ja mõjutatavad...

Aga mis, isegi juba täiskasvanud inimesed lehvitavad internetis ja teevad ennast ise haavatavaks. Kasvõi see värske näide alkopudelitega Tartu linnaametnikust Rate.ee's, kes tahtis Tähismaasid minna inspekteerima.

3 kommentaari:

Elver ütles ...

Aga miks mitte lihtsalt võtta omaks teadmine, et inimesed teevad asju, mida hiljem häbenevad? Või et nende arvamused ja tõekspidamised aja jooksul muutuvad?

Sest alternatiiv on hullem. Mul üks sõber näiteks ei luba ennast pildistada ja keeldub avalikult oma nime all sõna võtmast kuna kardab, et tulevikus võib keegi seda kõike tema vastu ära kasutada.

Kõigil meil on mingid saladused, millest oleks võimalik avalikku ellu jõudes skandaali üles puhuda. Nagu innoirja korduvalt on rõhutanud siis neid skandaale puhutakse üles vaid inimeste puhul, kes ajakirjanikele ei meeldi. Peep Vaini seksiskandaale ei kajasta meedias keegi, kuigi tsurad pidevalt innoirja blogi refreshivad.

See, et inimesed joovad ja teisi taga räägivad ja vahel kaklevad ning teevad asju, mida hiljem kahetsevad on üks osa inimeseks olemisest.

Minu blogil on pilt minust õllepudeliga. Ma ei näe põhjust miks ma peaks seda pilti häbenema. Isegi kui ma peaks kunagi linnavalitsuse ametnikuks või milleks iganes saama. Linnavalitsuse ametnik on üks inimese mitmetest rollidest, aga inimene on ikkagi inimene. Õlle joomine on täiesti normaalne tegevus.

Probleem ei ole selles, et inimesed oma eraelust avameelselt kirjutavad, vaid selles, et ajakirjanikud oma vaenlaste kohta eraelu faktidest skandaali välja imevad ja et me laseme sellistel "skandaalidel" oma arvamust mõjutada. Avaliku elu tegelased ei ole ometigi pühakud. Kui mingi Hollywoodi staar purjus peaga klubi taga ropsib, sina sellest lehest loed ja avaldad arvamust, et "see staar näitab lastele halba eeskuju", siis näitad näpuga vales suunas. Asjast skandaali spinninud "ajakirjanik" on pigem süüdi laste negatiivses mõjutamises.

Toivo Ellakvere ütles ...

elver,

aga kui see staar, toome maalähedasema näite, eesti näitleja, a) paneb narkotsi? b) petab oma abikaasat? c)jätab alimendid maksmata? d) teeb kõike korraga, võid ise loetelu jätkata.

Elver ütles ...

A mis see sinu asi on kes kellega kepib või mida endale veeni topib?

Kõigil inimestel on mingi eraelu olemas. Ei ole vaja mõne inimese eraelu võimendada ja seda mingite absurdsete ja elukaugete kristlike ideaalidega võrrelda, et skandaali pastakast välja imeda ja rohkem ajalehti müüa.

Väga paljud Eesti näitlejad, juristid, (noor)poliitikud, kunstnikud, kirjanikud jne suitsetavad kanepit. Sealhulgas tuntud nimed. Mingite uuringute sõnul petavad pooled abielus olijad oma abikaasat. Tuntud inimesed ei ole mingi erand. Mis kasu oleks sul sellest kui sa saaksid teada, et mingi tuntud Eesti näitleja tõmbab kanepit ja kepib abielu kõrvalt armukest?

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee