20 november 2007

Tähelepanek Haapsalust - IT pole popp

Sai täna käidud Haapsalu Gümnaasiumis. See oli ITLi korraldatava roadshow neljas peatuspaik. Eesmärk on kiskuda noorte silmadelt klapid ja näidata, et IT ei olegi kole raske ja igav.

Jube suured klapid on. Väga kõvasti kinni.

Kogunes ca 70 noort ja kui Henrik Roonemaa palus tõsta käed üles, kes tahab minna peale kooli lõppu IT-d õppima, siis ei tõusnud ühtki kätt. Siis laiendas ta valikut ükskõik millisele reaalalale ja sai vastuseks ühe käe. Kolmas katse oli küsimusega, et kellele üldse meeldib matemaatika-keemia-füüsika? Tõusis 7-8 kätt.

No ei olnud just julgustav perspektiiv. Samas on meelde jäänud, et vähemalt IT Kolledžisse sisseastujaid on olnud aina rohkem. Hea seegi.

Ja ma ei tea... mida aeg edasi, seda lapsikumad abituriendid tunduvad. Kunagi olid keskkooli lõpus juba noored mehed, karvased, käisid pintsakutega ja hakkasid naisi võtma. Nüüd on sellised... nomaitea, aga see pole hetkel teema.

Positiivne oli see, et seikluslik sms-mäng mööda kooli ja kooli hoovi läks noortele korda ja need paarkümmend, kes selleks ajaks olid saali jäänud, võistlesid väga innukalt.

Pikemalt kunagi AMis. Loodan väga, et surun selle ikka detsembri numbrisse sisse.

LISA: Tarmo oli ka kohal ja kirjutab: IT-firmad tööjõujahil. Lugege nii tema kui minu posti kommentaare ka...

9 kommentaari:

Elver ütles ...

"Eesmärk on kiskuda noorte silmadelt klapid ja näidata, et IT ei olegi kole raske ja igav."

IT ei ole raske vaid neile vähestele, kes asja vastu siirast huvi tunnevad. Ja isegi neile on ta tihti suhteliselt igav. Trust me. Been there, done that :)

Aga jah, teisest küljest on seda müüti vaja, et "teaduspõhist" majandust arendada.

Haapsalu on selline suhteliselt kõrvaline koht, et vaevalt seal piisavalt häid õpetajaid leidub, et inimesed, kel oleks siiras huvi IT vastu võiksid inspiratsiooni saada.

Nänniga IT'd promomas käimine tundub suhteliselt mõttetu tegevus. Parim, mida saavutate, on see, et käputäis abituriente avastab IT ja otsustab sellele alale ülikooli minna, aga kuna korralikku teadmistepõhja pole all, siis on kaks võimalust: kas räme läbikukkumine ja lõpetamata kõrgharidus (ja mingil teisel alal lõpetamiseks peaks õpilane kõik omast taskust maksma, mida ei juhtu, nii et suhtkoht persekukkunud elu kui pole pealehakkaja inimene) või siis spikerdamine (nagu ta massiliselt juba toimub) ning kusagil entry-level töökohal vindumine.

Kõik algab siiski õpetajatest. Kui nood on piisavalt head, et panna inimesed IT'st huvi tundma, siis on nad piisavalt head, et korralik teadmistepõhi alla panna.

Ülikooli nõuded on tänu massilisele spikerdamisele läinud niivõrd kõrgeks, et kusagil Kapa-Kohila Gümnaasiumis neljadele-viitele õppinud inimene ilma siiralt asja vastu huvi tundmata puhtalt ennast ülikoolist läbi ei näri.

Nõgene ütles ...

Parim mida NAD saavutavad. Ma olin suvaline vaatleja.

Esines ka 2004. aasta sama kooli vilistlane, kes ütles, et selle tasemega, mis HGst saab, pole TTÜsse sissesaamine küsimus. Ise oli väga happy, et kogemata TTÜsse sattus.

Väidetavalt olla 18 kooli välja valitud just taseme järgi. Seda üllatavam oli noorte leige suhtumine.

Anonüümne ütles ...

Kohalike arvamus: http://ouemaa.wordpress.com/2007/11/20/it-firmad-toojoujahil/

Anonüümne ütles ...

Ühesõnaga, kombineerida:
http://ouemaa.wordpress.com/2007/11/20/
it-firmad-toojoujahil/

Anonüümne ütles ...

Mul läks küll 2-3 klassivenda IT-d õppima. Haapsalu Gümnaasiumist. Sel sügisel.

Anonüümne ütles ...

Noored istuvad MSNis, Reidis, mängivad arvutimänge või vahivad filme. Kooli arvutitunnid käivad samamoodi ja võimaluse korral spikerdatakse tunni- ja kodutöödega. Keda see "IT" kotib?

Minu "IT" karjäär algas sellest, et jõuludeks(?) sain suht hea programmeerimisõpetuse tarkvaraprogrammi. Tollal oli internetiühendus veel kallis, mängudevalik väike, MSNist, reidist ja failivahetusest polnud kuulda. Mis siis ikka üle jäi... segavaid faktoreid on täna tunduvalt rohkem. Tarbijakultuuri pahupool.

Anonüümne ütles ...

http://kadike.blogspot.com/2007/11/hei-hei-rgin-natuke-meie-eilsest-it.html

Unknown ütles ...

Aplikasi sabung ayam filipina Hp android terbaru

Sylvia ANg ütles ...

Bolavita situs Agen Judi ayam bangkok carambang madu

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee