30 august 2007

Eestil on maailma moodsaim energiajuhtimiskeskus

Uskumatu, aga nii tuleb välja. Raigo Neudorf käis ükspäev vaatamas, kuidas meie kodust elektrivoolu timmitakse - esimesed tormid on olnud ja terve sügis on veel ees. Ma pole küll kaua Eestis olnud ja pole kõigi kohalike uudistega kursis, aga kas suvel oli juttu taolise juhtimiseskuse valmimisest nagu allpool kirjeldatud? Mulle oli see üllatuseks:

Kui kümne aasta eest koosnes Eesti alajaamade võrgustikku kujutav infosein juhtimiskeskuses kümnetest lampidest ja pirnidest, on see nüüdseks välja vahetatud infotehnoloogia tipptaseme vastu. Kogu Eesti elektrisüsteemis toimuv on jälgitav suurel infoseinal ning kõik protsessid on juhitavad ülimoodsate arvutite abil. Juhtimiskeskuse dispetšerruumi üks sein meenutab hiiglaslikku arvutiekraani, kus on vaadeldavad kõik Eesti elektrisüsteemi 330-110kV alajaamad, elektrijaamad ning 330-110kV elektriülekandeliinid.
/.../
Juhtimiskeskuse praegune väljanägemine sai tegelikult viimase lihvi üsna hiljuti – selle aasta juulis. Ruumis ringi vaadates tundub kõik äärmiselt ultramodernne. On ka põhjust, kuna isegi arenenud Skandinaaviamaade energiafirmadel pole niisugust IT tehnikat ette näidata.
“See on tehnika viimane sõna. Saime sellisel kujul süsteemi püsti juulikuus,” ütleb juhtimiskeskuse andmehõive sektori juhataja Aivar Sarv.
Midagi sellist pole veel ei soomlastel, rootslastel ega inglastel. Tegu on maailmas kõige moodsama tehnikaga,” tõdeb ka Peterson.
/Pikemalt septembrikuu Arvutimaailmas/

0 kommentaari:

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee