30 juuli 2007

Vana AM: 10 aastat tagasi - elagu GPS!

Augusti AMis on laboris testimisel TomTomi GPS, mis esmakordselt ka Eesti teid-tänavaid näitab. Jah, kohati kipakalt, aga siiski. Enam pole Tallinnast väljaspool kaardil lage tundra.

Rubriigist "10 aastat tagasi" selgub, et augustis 1997 kirjutas AM muu hulgas samuti GPSidest. Toona oli aga tegu veel millegi röögatult revolutsioonilisega:

Hüvasti, kompassid, elagu GPS!
Jaak Laineste
tutvustab uut sõna navigatsioonis – GPS-seadmeid. Tollal oli juba kasutusel 24 satelliiti, millest korraga saadaval kaheksa. Tollased GPS-id lubasid 20−30meetrist täpsust asukoha määramisel, aga kui kasutajal kannatust ühel kohal kauem istuda, siis näiteks 48 tunniga sai asukoha määrata juba kuni kolmemeetrise täpsusega. Tulevikuks ennustab autor, et GPS-id kolivad autodesse – ja nii on see ka tõepoolest juhtunud. Siis oli küll juba mõnel kaarditarkvaral (MS AutoRoute) mingi GPS-i tugi, kuid autor nendib, et liikumisel seda kasutada ei saa. Kaasajal teame aga, et need probleemid on ammu ületatud. Suuremad laiatarbetootjad olid tollal Magellan, Trimble ja ka kaasajal populaarne Garmin. Hinnad algasid “seenelise gepsude” paarist tuhandest kroonist ja ulatusid kuni kümnete ja isegi sadade tuhandete kroonideni täpsemate riistade korral.
*
Trükikojast saabunud teate kohaselt on olukord kontrolli all ja töönädala lõpuks, kui mitte varemgi, on AM valmis.

0 kommentaari:

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee