31 august 2007

Kuidas maailm Arvutimaailmas kokku saab

Septembri Arvutimaailm, mis täna trükikotta läheb, on kummaliselt põimunud materjalidega.

Näiteks on reportaaž Koreast, kus toimus IT-tudengite võistlus Imagine Cup 2007. "Ehkki Eesti meeste töö ei tulnud tippu, hindasid Microsofti eesti poolne kuraator Andres Sirel ja tiimi mentor Enn Õunapuu ürituse äärmiselt kasulikuks," kirjutab Veiko Tamm.

OK, võtame nüüd ette Jan Willemsoni kolumni ja loeme: "Microsofti kahepalgelisus tuli hästi välja läinud kevadel, kui korporatsiooni Eesti esinduse töötaja Andres Sirel käis TÜ arvutiteaduse instituudis propageerimas tudengite tehnoloogiavõistlust Imagine Cup. "

Väike maailm, mis? :)

IT Kolledži rektor Kalle Tammemäe kirjutab loos "Skype ja kaos": "Kaost on kogenud elektrivõrgud üle maailma, olgu selle näiteks massiline arvatavasti tühisest välgust ja ühest väljalülitunud alajaamast käivitunud üleriiklik elektrivõrgu seiskumine USA-s ja Kanadas 2003 aastal."

Lappame ajakirja veidi edasi, kus kirjeldatakse Eesti Energia moodsat juhtimiskeskust ja USA pimedusse paisanud vea tarkvaralist põhjust: "Analoogilise tarkvarasüsteemi vahetas Põhivõrgu juhtimiskeskus välja. “Meie praeguse süsteemi puhul oleks Ameerika sarnane juhtum välistatud,” kinnitab Aivar Sarv."

Ja kolmas näide.

Lugu vababara kasutamise võimalikkusest riigisektoris: "Haridussfäärile tehakse läbi Academic Alliance’i jt sarnaste programmide allahindlusi – tulemuseks on massiline sedalaadi kasutajate tootmine, kes peale Microsofti tarkvara midagi kasutada ei oska."

Ja jõudes uuesti Jan Willemsoni kolumnini, leiame sealt lõigu: "Nõnda sündiski 18. detsembril 2003 üks Eesti hariduse lähiajaloo inetumaid sobinguid. Uhke nime "Partnerid õppimises" all sõlmiti haridus- ja teadusministeeriumi ning Microsofti koostööleping, mis esmapilgul on riigile väga soodne."
***
Midagi oli vist veel, aga praegu postitust kirjutades ei tule kohe meelde. Ikkagi 84 lk lugemist.

Aga üks tähelepanek, mis nendest lõikudest servapidi välja paistab. Arvutimaailm ei ole tööriist ainult ühe maailmavaate kuulutamiseks. Seal leiavad tribüüni kõik ja hoidku alt, kui keegi seda monopoliseerida üritab.

Jah, vahel juhitakse tähelepanu suurfirmade probleemidele, kuid samas on ka neil võimalus ennast näidata. Kuid see, et nad (tegelikult enda asja edu nimel) koostöövalmid on, ei anna neile õigust nonde suud sulgeda, kellel pole juristide armee ja rahakoti seljatuge.

Või kui praktikud vannuvad oma elektrisüsteemide 100%list töökindlust, siis pole mingit probleemi, kui teoreetik räägib samas mõni lehekülg eemal taolise asja võimatusest.

2 kommentaari:

Toivo Ellakvere ütles ...

mitu päeva läheb kui ajakiri tellija postkastis?

Nõgene ütles ...

Seda on raske prognoosida. Täna läksid tellimus ja trükifailid trükikotta. Töö hakkab seal praktiliselt kohe pihta. Aga näiteks kaaned on lakitud ja peavad 48h kuivama, enne kui köitma hakatakse. Nädala esimeses pooles ootan trükikojast teadet, et nende töö on tehtud ja ajakiri läks levisse. Siis on juba kõik Lehepunkti (on vist nemad kes AMi levitavad) kätes.

Ma vist peaks ühe nr koju tellima, et teaks isegi millal postkastidesse on pandud.

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee