31 oktoober 2007

Laste ajude praadimine intellektuaalse omandiga

Tegelen parajasti uudistekülgede koostamisega. Üks kuu jooksul laekunud teadetest pajatab Veebivennast, mis peaks lapsi õpetama interneti ohtudega toime tulema. Tänuväärse projekti üks osa põhjustas aga eelmisel nädalal alljärgneva jutuajamise.

Jan Willemson: täna netti ilmunud jussi multikat oled juba näinud?
Merlis Nõgene: ei ole näinud
Jan Willemson: vaata. see on masendav
Jan Willemson: ma saan aru, kui jäätisevabrik ostab ühe jussi multika ära ja reklaamib jäätist, aga et microsoft ostab ühe multika selleks, et intellektuaalomandi kaitset kuulutada ...
Merlis Nõgene: Seekord aitab Veebivend Jussil ja Riinal aru saada sellest, kelle omad on pildid fotoka sees. see?
Jan Willemson: just
Jan Willemson: mul oli algusest peale karvane tunne, et see veebivenna kampaania ei ole ainult laste kaitseks mõeldud ...
Jan Willemson: ega microsoft muidugi üksi jussi-filmides üle ei pinguta ... alguses olid need filmid tõesti toredad ja lastepärased ... juss suusatab ja teeb tõruloomi ... aga nüüd on ainult üks lausreklaam ... kahju
Merlis Nõgene: eino lastest laseb see lugu täiega üle. ma ei kujuta ette kui vanalt nad võiks sellest üldse aru saama hakata. küll aga näitab MSi meeleheitlikust, kui arvatakse et sel moel saab paguneid teenida
Jan Willemson: noh, riiklikus õppekavas on intellektuaalomandi asju mainitud põhikooli lõpus. ehk umbes sealmaal tekib noorele inimesele tõesti niipalju arusaamist, et üldse omandiasju lahti mõtestada
Merlis Nõgene: põhikooli mimmud käivad valedokumentidega ööklubi peldikus ***** tegemas mitte ei vahi jussikesi
Jan Willemson: :D
Merlis Nõgene: "Kui eelmise aasta Veebivenna kampaania oli suunatud kuni seitsmeaastastele lastele, siis seekord harib Veebivend kõiki alg- ja põhikooli õpilasi." Samas "14. Täiskasvanud. www.lastekas.ee on lastele mõeldud keskkond. Selles keskkonnas loetakse täiskasvanuks üle 15 aastaseid."
Jan Willemson: ma jään ootama kui tuleb jussi multikas kus räägitakse legaalse tarkvara kasutamise tähtsusest :)

***
Kuigi seaduste õpetamine on tore asi, siis antud juhul tüütatakse mu meelest lapsi küll täiesti ebavajaliku teemaga. Ma juba kujutan ette, et kui mõni laps sellest tõesti aru saab, mida klipp öelda tahab, siis läheb koolis kakelungideks teemal kelle pilt ikka miski on ja kas seda tohib reitti panna või mitte. Kui sõbrad muidu tülli lähevad, siis hakatakse nõudma enda tehtud pilte teiselt tagasi jne.

Eluks vajalikke teadmisi peaks andma ikka siis, kui selleks õige aeg on. Aga jah, muidugi on maast madalast "minu oma!" nõudma õpetatud inimesele hiljem lihtsam selgeks teha, et kellegi tarkvaratoode on tolle teise oma ja seda ei tohi luba saamata/ostmata kasutada.

14 kommentaari:

Oop ütles ...

"Maast madalast "minu oma!" nõudma õpetatud" inimesest ei maksa ka oodata, et ta mõnegi rea vaba tarkvara kirjutaks.

Anonüümne ütles ...

Aga minul tekib küsimus - miks saata sellega seotud küsimus vastuseks MIX07 (http://mug.ee/mix07) korraldustiimi poolt saadetud meeldetuletusmeilile (et üritus toimub lähiajal), mitte suunata küsimust Microsoft Eesti PR-mehele? Sellised küsimused kuuluvad siiski justnimelt sinna valdkonda. Kas takistab ajakirjanikul vaegnägemine või oskamatus leida Microsoft.ee lehelt üles Veebivenna pressiteade ja sealt alt üles PR-kontakt, kellega ühendust võtta? (Vihjeks: www.microsoft.ee -> Meedia -> esimene pressiteade).

Anonüümne ütles ...

Lisaks siis eelmisele kommentaarile: mõeldud on ajakirjanikku Jan Willemson, kes vastava meili väga valele aadressile suunas.

Nõgene ütles ...

Jan ei ole ajakirjanik. Ta töötab Cyberneticas ja Tartu Ülikoolis. Seega ei ole ta huvi kindlasti ajakirjanduslik, aga ega ma muidugi ei tea kuhu või mida ta kirjutas.

Anonüümne ütles ...

heh, ok... miskipärast jäi selline mulje, et ta huvi on ajakirjanduslik... ausalt öeldes, olen sellega nõus, et selline teema eriti alla 16-17aastastele ei sobi...
Ja kui aus olla, siis ega mina ka Microsofti IP-poliitikasse eriti ei usu, täitsa "lahe" on ju enda juhtiv IP-töötaja väikefirmasse tööle saata, et 9 päeva hiljem saaks see väikefirma ühe inuxitootja kohtusse kaevata :P.

Anonüümne ütles ...

Willemson näeb jälle kohutavat tonti seal, kus tegelikult pole tondi varjugi. Kas tal endal imelik ei hakka? Ise väidetavalt haritud inimene, aga silmaring on kitsas nagu varbavahe. Järelemõtlemisvõimest rääkimata.
Kui kogu kampaania eesmärk on harida põhikooli õpilasi ja nende jaoks tehtud koomiksid, õpetajate jaoks õppematerjalid, siis leiab keegi Willemson, et Lastekas on süüdi, et räägib asjast, mis on osa turvalisest internetist (STOPP, ei tasu hakata kohe vastu kribama, et intellektuaalne omand ei puutu asjasse. Enne võiks mõelda, kas maailm, kus varastatakse, on turvaline.). Teenin raha oma teoste (erinevad tekstid) müümisega ja olen vägagi pissed off, kui keegi neid kopeerib või mult küsimata lingib. Ma näen siin küll otsest seost üleüldise turvalisusega. Willemson aga näeb tonti, kuigi minu teada on koomiksid üleval arvutikaitse.ee lehel. Kas see on ka äkki üks neetud saatanate ja microsofti kants???

Anonüümne ütles ...

paarpäeva tagasi nägin ETV-st lastesaadet, kus räägiti intellektuaalsest omandist japiraatkaubast. üheks teemaks olid versace päikseprillid. saate auditoorium? eelkooliealised. mu 5aastane laps vaatas suure huvigs.ja muide tal on vägagi selge arusaam sellest mis on ja mis ei ole intellektuaalne omand. tundub et eelpool kommijateljärelkasvu vist pole.

Nõgene ütles ...

Anonüümne inimene kahtleb järelkasvu puudumises. Alusetult. Nagu ma aru olen saanud, siis ei saa selles ka Jani süüdistada. Vastupidi, sõnavõtnud on vägagi olukorraga kursis.

Küll aga võin ma mõnuga kahtluse alla seda kõiksugu anonüümsete sõltumatute šveitsi instituutide töötajate kommenteerimise erapooletuse.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et järgmiseks võiks Veebivenna (või minu pärast ükskõik millise) kampaania käigus rääkida sellest, et anonüümselt postitada pole ilus. Seetõttu vastan siinkohal ainult mks'ile, kes enda kohta mingigi identifitseerimist võimaldava viite andis (kuigi ma ei saanud mks.ms lehelt otse teada, kes selle pseudonüümi taga varjub; küll aga sain teada, kust leida infot iPhone'i kräkkimise kohta).

Kui vaadata mu vastust MSi tehnoloogiaõhtu kutsele, siis see oli suunatud Jaana Metsamaale, kes on minu teada Microsoftiga üsna lähedalt seotud (olles vähemalt MSP kandidaat, aga võibolla ka juba MSP, ma täpselt ei tea). Ma loodan, et ta aitab mul asjaomaste Microsofti inimestega kontakti saada. Kirjast läksid listidesse koopiad ning nende eesmärk oli teine -- juhtida listilugejate tähelepanu ühele asjaolule, mis mulle muret valmistab, ärgitada natuke mõtlema ja võibolla ka diskuteerima. Minu arust on tegu laiemat kõlapinda vääriva teemaga ning suheldes pelgalt Microsofti kohalike esindajatega on mul raske laiemat diskussiooni algatada.

Personaalsemalt -- mul on kodus peaaegu 3-aastane poeg, kes on suur Jänku-Jussi fänn. Praegu aga tundub, et ma pean talle ise Veebivenna laadset õpetust jagama ning selgitama, et filmid, kus seikelvad muidu lustakad tegelased, võivad sisaldada varjatud müügisõnumeid ning neisse peaks kriitikaga suhtuma. See nool ei käi ainult Microsofti pihta -- laste ajusid loputavad lastekas.ee portaalis ka Elisa, Fazer, Orbit, Felix jt, isegi Suva sokivabrik. Microsoft väärib erilist kriitikat aga just sellepärast, et nemad on avalikult lubanud lapsi halbade netimõjude eest kaitsta.

Kas raha teenimiseks on tõesti kõik vahendid lubatud?

Anonüümne ütles ...

heh, ei ole viitsinud jah tehnoblogis end lähemalt identifitseerida (http://mks.ee/minust) annab täpsema vastuse (siinkohal võin öelda, et olin eilseni MSP, ehk siis eelmise perioodi MSP) ;)
Annan ka osalise vastuse, kuid palun siinkohal ennast MITTE tsiteerida (ehk siis järgnev on täielikult off-the-record) ja siiski ajada asja ajada läbi vastavate pressikontaktide.

"Lastekas.ee multikas on ainult väike osa suuremast internetiturvalisuse kampaaniast. Selle kampaania osa on tõsta laste turvalisust internetis. Oleme seisukohal, et intellektuaalne omand ja turvalisus on omavahel seotud.

Oleme konsulteerinud erinevate tunnustatud spetsialistidega, kes on kinnitanud, et see teema on lastele arusaadav. Sama temaatikat käsitletakse ka teistes eelkooliealistele suunatud väljaannetes.
Multika ega kogu kampaania eesmärk ei ole "müüginumbrite kasvatamine", vaid turvalise arvuti- ja internetikasutuse propageerimine. Intellektuaalne omand puudutab kõiki, kes on midagi loonud. Vaevalt on maailmas kedagi, kes rõõmustaks, kui keegi teeniks tema loomingu arvelt.
Kogu internetiturvalisuse kampaania on üleval arvutikaitse leheküljel http://laste.arvutikaitse.ee"

Lõpetuseks võin öelda, et sain meilile käpad külge, kuna Jaana saatis selle edasi ka osadele korraldajatele ning ka meie MSi kontaktile.

Anonüümne ütles ...

Tere!
Tänan kriitika eest!

Portaalis Lastekas.ee linastunud multikas käsitleb intellektuaalset omandit. See on üks osa kogu interneti turvalisest, mida tahame lastele tutvustada. Tuues paralleeli reaalsest maailmast: kui laps võtab teise lapse mänguasja ja viib selle koju, siis see on taunitav. Kui laps väidab teise lapse loodud kena joonistuse olevat tema enda tehtud, siis me mõistame sellise käitumise hukka. Kui sarnased juhtumid toimuvad internetis, digitaalses maailmas, siis on see samaväärselt taunitav.

Kuigi äriettevõtete eesmärk on teenida kasumit, soovivad vastutustundlikud firmad ka ühiskonna arengusse panustada. Ka juhul, kui selle pealt pole võimalik teenida.

Ma olen täiesti kindel, et kõik, ka dr Jan Willemson ja Merlis Nõgene mõistavad seda.



Lugupidamisega,

Jaan Vare

Microsoft Eesti

Avalike suhete juht

jaan.vare@microsoft.com

Anonüümne ütles ...

Lp hr Vare!

Intellektuaalomandi küsimused on kahtlemata olulised, seda minu seisukohavõtt kahtluse alla ei seadnudki. Minus tekitasid küsimust hoopis teised momendid.

1) lastekas.ee sihtrühm on eelkooliealised lapsed. Kas selle multika korral analüüsiti teema ja selle esituse sobivust sihtrühmale? Härra MKS (kelle isikut ma siiamaani pole suutnud tuvastada, aga Teie ehk teate teda kui endist MSPd) tsiteeris kellegi väidet:

"Oleme konsulteerinud erinevate tunnustatud spetsialistidega, kes on kinnitanud, et see teema on lastele arusaadav."

Palun kinnitage seda väidet või lükake ümber. Kui kinnitate, siis palun viidake nendele spetsialistidele, kellega MSEesti konsulteeris ning kes ütlesid, et see multikas on eakohane.

2) Loomulikult on intellektuaalomandi väärkasutus probleem, kuid ma julgen sügavalt kahelda, kas see on lastekas.ee sihtrühma seisukohalt esmatähtis või isegi viienda suurusjärgu tähtsusega. Netis on ju veel palju ohte -- phishing, pahavara, paroolide nõrkus, identiteedivargus, leim ja teised, algkooli seisukohast palju olulisemad mured. Millegipärast aga valib MSEesti seekord teemaks just intellektuaalomandi, lansseerides multika (täiesti juhuslikult, eks?) samal päeval kui õhtuses AK probleemsaates räägib keegi meesterahvas tarkvara legaalsuse tähtsusest ja kontrollimisest (ning räägib muide väga laialivalguvalt, ebamotiveerivalt ja segaselt). Juriidiliselt on kõik muidugi korrektne, probleemidest tuleb rääkida ning on Veebivenna sponsori otsustada, millest räägitakse, aga teema valik tekitab minus küll arusaamatust.

Kokkuvõtteks -- on teie õigus öelda, et tegu ei ole MSi pikaajalise reklaamikampaania osaga, ning on minu vabadus seda väidet mitte uskuda.

madis_l ütles ...

Minumeeles kiputakse meil liiga kergesti "intellektuaalomandi" ja omandi vahele võrdusmärki tõmbama.
See on märk kahtlemata heast turundusest. Aga me ei pea seda ideed endi lastele pähemäärida laskma.

http://www.gnu.org/philosophy/not-ipr.xhtml
http://www.free-culture.cc/

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt jutu lõpuks (ja siiski ka asja lõplikult selgeks tegemiseks) küsin Jan Willemsonilt - kas link, mille ma enda "identifitseerimiseks" eelmises kommentaaris andsin, ei olnud tõesti piisav minu tuvastamiseks? Kas saadan isikuttõendava dokumendi koopia kuhugi järsku? ;)

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee