03 oktoober 2007

Milleks teile sitemap.xml?

Priit Kallas kirjutab täna Neti.ee sitemapi seisust. Tehnokratt Pets kirjutas sel teemal paar nädalat tagasi oma blogis. Mõne päeva pärast ilmuvas Arvutimaailmas kirjutab Pets mis on sitemap ning kellele ja milleks seda vaja on:

"Kõik saab alguse sellest, et otsimootorite jaoks on suurte dünaamilise sisuga veebisaitide indekseerimine paras pähkel – tehnokratt.net sisaldab koos foorumi ja kommentaaridega hetkel üle 30 000 sõnumi, millest enamikule õnnestub ligi pääseda mitme erineva URL-i kaudu (blogipostitus esilehel, vastava päeva kodulehekülg, foorumis koos kommentaaridega jne), mis võivad ajas muutuda jne. Samas peaks veebiserver ise väga hästi teadma, kus tema sisu asub ning millal on üht või teist teksti viimati muudetud – kui see info otsimootorile kätte anda, tekib reaalne võimalus, et ka suurem veebisait on täies mahus ja ajakohaselt indekseeritud.
Sellest lähtuvalt kirjeldas Google juba aastal 2005 Google Sitemapsi protokolli ja andis selle vabakasutusse. Novembris 2006 asusid seda toetama ka Yahoo! ja Microsoft ning aprillis 2007 lepiti kokku sitemap’ide autodiscovery ehk viitamine robots.txt-faili abil, mis sisuliselt muutis need leitavaks kõigi otsimootorite jaoks (enne seda pidi saidiomanik otsimootorit teavitama sitemap’i asukohast)."

(Pikemalt oktoobri Arvutimaailmas.)

1 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Et ka meie kallil kodumaal on WordPress päris pop süsteem blogijate hulgas, siis annan siinkohal lingi, kust saate infot, kuidas WordPress-is sitemap-id jooksma saada. Tegemist on DT blogi kandega Google Sitemap Generator for WordPress.

Kontakt:

merlis (ät) am.ee
kaido (ät) am.ee

Kui on midagi füüsilist saata, siis:
Kirjastus Presshouse
Liimi 1, 10621 Tallinn
Me käime mõnikord seal ja saame kätte.

Juuni Arvutimaailm

Juuni Arvutimaailm

About Me

Blog.tr.ee
Skeptik.ee